Innovatie in het advocatenkantoor

Legal Tech; dat is nou écht een typisch thema waar de jurist in spe iets van af wil weten. Helaas, wordt Legal Technology op dit moment nog in weinige mate belicht in het reguliere onderwijs. Het vak Innovatie in het Advocatenkantoor biedt daarom (gelukkig maar!) een mooie aanvulling op je lespakket. In het vak worden grote vragen gesteld over de invloed van innovatie op de toekomst van het juridisch werkveld.

Zo wordt er gekeken naar de potentiële invloed van AI, Blockchain en Big Data. Dit wordt gedaan door in gesprek te gaan met experts uit verschillende hoeken van het juridisch werkveld en de Legal Tech-business. Ook wordt er gekeken naar verschillende Legal Tech-toepassingen en niches van het vak. Daarbij wordt de vraag gesteld in hoeverre deze revolutionaire toepassingen het werk van de advocaat écht veranderen.

Hiernaast wordt het klassieke partnermodel onder de loep genomen. Er wordt daarbij gekeken of de voor- en nadelen van het partnermodel aansluiten op de behoeften van de branche. Tevens wordt het partnermodel bekeken in het licht van de huidige technologische ontwikkelingen. Als een softwareprogramma bijvoorbeeld een groot deel van het werk van een junior advocaat-medewerker op zich kan nemen, vindt er namelijk een verschuiving plaats in de workload. Neem je dan meer zaken aan of ga je je focussen op andere verdienmodellen of andere vormen van juridische dienstverlening?  

Het vak innovatie in het advocatenkantoor is een ware parel voor je pakket, omdat je meer leert over Legal Technology. Tech-savviness is in mijn optiek namelijk een vaardigheid die ervoor zorgt dat je je op een bijzondere wijze kan onderscheiden van andere juristen in spe. Daarnaast biedt het vak de ruimte om je, na introductie van de verschillende toepassingen van Legal Tech, te verdiepen in een zelfgekozen onderwerp dat je nauw aan het hart ligt.

Al met al, zou ik zeggen dat innovatie in het advocatenkantoor een vak is voor juristen die zich wat meer in de breedte willen vormen. Het is een vak dat ervoor zorgt dat je je op een bijzondere wijze nuttig kan maken in het werkveld én het vak bevat stof waar je je echt in kan vastbijten. Kortom, een goede keuze voor je Honourspakket. 

Abonneer je op de Themismail!

Ontvang elke 2 weken een interessante update over de activiteiten die Themis op de agenda heeft staan!