Criminaliteitsbestrijding

Criminaliteitsbestrijding is een hartstikke veelzijdig vak. Gedurende de lessenserie volg je elke week college over een ander onderwerp dat gerelateerd is aan criminaliteitsbeleid. Ook maak je, met behulp van diverse gastsprekers, kennis met de verschillende karakteristieken van criminaliteit, criminaliteitsbeleid en de uitvoering daarvan. De verschillende gastsprekers zorgen er daarnaast voor dat je kennisneemt van de veelzijdigheid aan perspectieven over de effectiviteit van de huidige preventieve maatregelen. Een goed voorbeeld hiervan is toen er een gastspreker langskwam die was veroordeeld voor fraude en zijn mening met ons deelde over de wijze van aanpak met betrekking tot fraudebestrijding.

Hiernaast is het vak criminaliteitsbestrijding een mooie kans om je als rechtenstudent wat meer te verdiepen in de criminologie. In het vak ligt de nadruk namelijk niet op de wettelijke context, maar hetgeen dat daarachter ligt. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar verschillende aspecten, zoals de bedoelde en onbedoelde effecten van het gevoerde criminaliteitsbeleid op verschillende terreinen. Daarbij wordt onder andere de vraag gesteld waarom bepaalde maatregelen juist niet werken zoals men dat initieel voor ogen had. Als mooie bonus worden daarnaast je onderzoeksvaardigheden bijgespijkerd. Als eindproject schrijf je namelijk een op onderzoek gebaseerd paper over de effecten van gevangenisstraffen.

Abonneer je op de Themismail!

Ontvang elke 2 weken een interessante update over de activiteiten die Themis op de agenda heeft staan!